# A man bought bananas at the rate of 10 for Rs.15 and sold at the rate of one dozen bananas for Rs.15.Find his gain or loss per cent.

The man bought 10 Bananas for Rs. 15.

He sold the Bananas at the cost of 12 Bananas for Rs. 15.

So the selling price of 1 banana = 15/12 = Rs. 1.25

Since the man had bought 10 Bananas, so he can sell 10 Bananas only.

So the Selling Price of 10 Bananas = Rs. 1.25 X 10 = Rs. 12.50.

Since Selling Price is less than the cost price, the man incurred a Loss.

Loss = Cost Price - Selling Price.

= 15 - 12.50 = Rs. 2.50

Loss% = Loss/Cost Price * 100

= 2.5/15 * 100

= 250/15 = 16.67%.

Ans. : The man incurred an Loss of Rs. 2.50 & the Loss% = 16.67%.

• 3

The man bought 10 Bananas for Rs. 15.

He sold the Bananas at the cost of 12 Bananas for Rs. 15.

So the selling price of 1 banana = 15/12 = Rs. 1.25

Since the man had bought 10 Bananas, so he can sell 10 Bananas only.

So the Selling Price of 10 Bananas = Rs. 1.25 X 10 = Rs. 12.50.

Since Selling Price is less than the cost price, the man incurred a Loss.

Loss = Cost Price - Selling Price.

= 15 - 12.50 = Rs. 2.50

Loss% = Loss/Cost Price * 100

= 2.5/15 * 100

= 250/15 = 16.67%.

Ans. : The man incurred an Loss of Rs. 2.50 & the Loss% = 16.67%.

• 1
What are you looking for?