# A SHOPKEEPER GAINS Re.1 ON EACH PEN AND LOSES 40 PAISE ON EACH PENCIL . HE SELLS 45 PENS AND SOME PENCIL LOSING Rs.5 IN ALL .HOW MANY PENCILS HE SELL?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              PLEASE EXPLAIN ME IN BRIEF

Dear  sg1507176... ,

Shopkeeper got Gain on pen= 45 * 1 =45

Shopkeeper's lose = Rs. 5 = 500p

Profit + Loss = complet loss in selling of pencil = 45 + 5 = 50p

500/50 = 10

: . 10 pencils were sold in all

Hope it helps

Vote Me !!!!!!!! ......... :P

• -4

• -2

noooooo

• -1

divide rs.5 and 40 paise ull get the answer

• -2

let he sells x pencils.

Total loss(on pencils)= 40x paise

Total gain(on pens)= 100x45 = 4500 paise

net loss is given as Rs.5/- = 500 paise

40x - 4500 = 500

40x = 5000

x = 5000/40

x = 125 pencils

• 3
40x-4500 equal to 500
• 0
The above solution is incorrect. Solution done by Shivani Prasad is incorrect.
• 3
during a fair , Reeta gains Rs2 on each pen and loses Rs1 on each pencil.she sells 50 pens and some pecils.how many pencils does she sells?
• 0
What are you looking for?