SOME IMPORTANT QUESTION FROM THE LESSON " challenges to democracy"

Chapter 8 - Challenges to Democracy

 
Here is the Study Material for Democratic Politics in Chapter 8 : Challenges to Democracy


I - VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS

01. Name any two challenges to the working of democracy in India?
Ans.
 Social and Economic inequality and casteism are the two challenges being faced by Indian Democracy.


02. What is the challenge of expansion?
Ans.
 The challenge of expansion, which is present in an established democracy, means applying th principle of democracy across all the regions, different social groups and institutions in the country.

03. Define the term 'Democratic Reform'.
Ans.
 Any proposal or suggestion about overcoming various challenges of democracy are called democratic reforms.

04. What types of challenges are being faced by democracy?
Ans.
 Three types of challenges i.e., Foundational challenge, challenge of expansion and deepening of democracy.

05. Give examples of challenge of expansion to democracy.
Ans.
 To give more powers to local governments and expansion of federal principle to all the units of the federation.

06. How can democratic reforms be carried out?
Ans.
 Democratic reforms can be carried out by 
(a) legally
(b) by good quality of people's participation
(c) Development of democratic movement and the media.

07. What are the legal ways of reforming politics?
Ans.
 It means changes in the existing laws which can help to discourage wrong practices and encourage good ones or to bring amendments in the constitution.

08. What is the most common form of democracy in today's world?
Ans.
 Indirect or representative democracy

09. What do you understand by regionalism?
Ans.
 When the people, living in a particular, region, awaken to their separate existence, due to social, economic or geographical causes, the leaning towards their region, is called regionalism.

10. Mention any two measures to remove poverty in India.
Ans.
 The ever-increasing population of India should be effectively checked and steps should be taken to increase agricultural production in the country.
  • -1
its alredy available in the notes section of meritnation
  • 1
What are you looking for?